Onlangs was ik bij een voorlichtingsavond Lansingerland energieneutraal in 2020. Landelijk is er de doelstelling 2050.
Ook is er de ambitie om in 2050 gasloos te leven. Wat ik mij afvraag als raadslid van Leefbaar 3B is het zinvol te onderzoeken, hoe de restwarmte uit de tuinbouwkassen kan worden ingezet om woningen te verwarmen.? De tuinbouw is hard op weg om in 2020 emissieloos te telen, en daar kunnen de inwoners van meeprofiteren.
Bergschenhoek – ‘Hoe comfortabel en energiezuinig is jouw woning?’ Dat was de vraag bij een bijeenkomst over duurzaam wonen in Bergschenhoek. De gemeente heeft gekozen voor een wijkgerichte aanpak om duurzaamheid steviger op de agenda te zetten, en de Oranjewijk Bergschenhoek mocht als eerste komen meepraten.
Veel mensen namen afgelopen jaren al zonnepanelen. Nu de rijkssubsidie gestopt is zal die vraag minder worden, licht Gerard Ruiten van de gemeente toe. “Er wordt wel steeds energiezuiniger gebouwd. In 2020 willen we in Lansingerland energieneutraal zijn, Bergschenhoek wil daarbij natuurlijk niet achterblijven. Landelijk is de doelstelling 2050.”
Ook is er de ambitie om in 2050 gasloos te leven. “Niemand beseft nog wat het betekent om gasloos te leven, want we koken bijna allemaal op gas.” Leon Erwich, raadslid van Leefbaar 3B is voorstander van een onderzoek om te kijken naar hoe de restwarmte uit de tuinbouwkassen kan worden ingezet om woningen te verwarmen. De tuinbouw is hard op weg om in 2020 emissieloos te telen, en daar kunnen de inwoners van meeprofiteren.
De gemeente kiest eerst voor een wijkgerichte aanpak waarbij vooral geconcentreerd wordt op woningen ouder dan twintig jaar. Hier valt met isolatie, kierdichting en dubbel glas veel winst te behalen. Ook speelt het energiegebruik per huishouden mee. De buurman van Gerard Ruiten was op jaarbasis duizend euro meer aan energiekosten kwijt, voor een gelijksoortige woning, puur door meer verbruik.
Ruiten raadt alle inwoners van Lansingerland aan om gratis advies in te winnen bij www.woonwijzerwinkel.nl of de fysieke winkel die in Rotterdam is gevestigd. “Soms worden onnodige investeringen gedaan om woningen energiezuiniger te krijgen. Samen kun je meer, ga dan ook collectief inkopen. De gemeente gaat meer van deze avonden houden en warmtesafari’s in woonwijken houden, om bewoners bewust te maken waar warmte ontsnapt en waar winst te behalen is om Lansingerland te verduurzamen.”
Marianne Dijkshoorn